Å drukne i papirarbeid.

Det er nesten vanvittig hvor mye papirarbeid som må gjøres for å komme i gang med vanlig drift. Medlemsskap i Nortura, Felleskjøpet, Sau og geit, Norsk Landbruksrådgivning og mange flere som jeg ikke kommer på eller vet om enda.

Alle kjøretøy som følger med gården, traktor og skuter i grovetrekk, må omregistreres på meg. Da er man prisgitt at den forrige eieren har papirene i orden. Jeg måtte gå en tur i halvmeter dyp snø på jakt etter et vognkort som viser seg aldri å ha eksistert.

Forsikring må man ha! Tilbud på forsikring av alle bygninger, kjøretøy, hunder, sau, innbo og sist, men ikke minst, bonden selv. For å få beste pris hos en leverandør så må ikke bare brannvarslingsanlegget for hele gården være på plass, man bør aller helst ha en termoavlesning av gården 3 hvert år og et grisedyrt medlemsskap i Bondelaget. Og ja, det er godt mulig at jeg bør bli medlem i bondelaget, men så langt har jeg ikke kommet for å finne ut hva som er godene ved medlemsskapet. Men jeg umiddelbart kritisk til et medlemsskap som baserer sin avgift på prosenter av min inntekt på gården, det er jo faktisk det jeg skal leve av.

Strøm og nettleie skal flyttes over på meg, og her er det ikke bare en strømavleser, men tre. Og etter en rask avklaring av ny strømleverandør dukker det opp en mail hos min far om at dersom jeg ikke skal overta hans kontrakt så vil han om 1 uke bli fakturert for kontraktens verdi, tilsvarende 36 måneder med strøm. Kontrakten er tilknyttet pappas organisasjonsnummer og kan kun brytes dersom han avslutter sitt enkeltmannsforetak. Han kan riktignok avslutte enkeltmannsforetaket snart, men selv om han ikke lenger er bonden på gården så tikker det inn både med oppgjør og faktura i år som han trenger organisasjonnummeret til. Strømleverandøren mener kontrakten gjelder t.o.m 31.12.2019 og ble signert 31.12.2016. Nokså provosert finner jeg en mail hos min far som ikke er åpnet, fra Eneas, med en signert kontrakt av en mann jeg ikke kjenner, som heter Reidar. Reidar må gjerne være kunde hos Eneas, men de ligger dårlig an i denne runden til å få meg som ny kunde.

Jeg trenger også å få på plass en driftskonto. Til min store overraskelse krever landkreditt at tilbudet hentes ut på posten ved fremvisning pass! De har sikkert sine grunner, men det virker veldig gammeldags og tar tid. Hva er galt med mail eller innlogging med kodebrikke? Må eventuelt framtidig kontakt med banken skje pr post?

I tillegg til alle nye medlemsskap, tilbud og kontrakter som skal gjennomgås og signeres så må jeg holde et øye på alle nye innkjøp til driften som saltstein, kraftfór og bestilling av øremerker. Og – ja, for å bestille øremerker så må man ha et produsentnummer. Det har jeg fått meg i dag! Det betyr at jeg offisielt er bonde og kan levere kjøtt til Nortura. Det minner meg på at jeg snart må ta meg en pause fra alt papiret, og gjøre fjøs.

 

gudrun Written by:

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar